woensdag 10 oktober 2012

Annette Messager

Eventjes met de handen in het haar. Wie is Annette Messager? En wat moet ik met haar aanvangen?

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over onze kunstenaar en zo inspiratie te verkrijgen om muzisch aan de slag te gaan in mijn klas of school. Daarbij mogen we het thema "verzamelen" niet uit het oog verliezen.

Enkele afbeeldingen van haar kunstwerken. Op het eerste zicht vind ik sommige dingen nogal luguber.
Onderstaande informatie vond ik op een blog DRAPAGRA.blogspot.be (drawing, painting, graphical art)

Annette Messager
 
 De boodschappers (1)

Annette Messager is een Franse kunstenares die in 1943 werd geboren. Messager is vooral bekend voor haar installaties, dat vaak voorzien is van foto's, prenten en tekeningen, en verschillende materialen. Messager heeft haar werk uitgebreid geëxposeerd en gepubliceerd. Zij is de partner van kunstenaar Christian Boltanski.

Messager volgde de École des Arts Decoratifs in Parijs, Frankrijk, maar werd uiteindelijk gevraagd te vertrekken omdat ze haar tijd doorbracht in musea en bioscopen in plaats van naar school te gaan.

In 2005 was haar werk te zien in het Franse paviljoen van de Biënnale van Venetië, waar ze de Gouden Leeuw won voor haar Pinocchio-geïnspireerde installatie die het Franse paviljoen omtoverde tot een casino. Eén van haar meest bekende werken is haar tentoonstelling "de boodschappers" (in de Mori Art Museum in Tokio), dat een bos van dode vogels laat zien die in door haarzelf gebreide truien zitten. Een andere (deel van de) installatie toont dieren (meestal vogels) waarbij hun koppen vervangen werden door opgevulde pluchen dierenkoppen. Ze had een solo-tentoonstelling in het Centre Georges Pompidou in 2007.

Dieren met opgevulde pluchen dierenkoppen (2)

Haar werk is te zien in de collectie van het Museum of Modern Art.

Interessante webpagina's :

- Annette Messager op Wikipedia FR | EN.
- Een interview met Annette Messager (Engels).
- Installaties van Annette Messager op trendland.


1 opmerking:

  1. Misschien gewoon eens een paar werken tonen, hangen..in de klas, er papier en potlood bijleggen en eens afwachten hoe de kinderen reageren. De reactie van kinderen is dikwijls heel anders dan volwassenen en ook niet altjd voorspelbaar....................

    BeantwoordenVerwijderen